Călin Georgescu: Noul Rasputin al României?
Presa din SUA îl numește pe Călin Georgescu „un nou Rasputin”. Într-o analiză complexă pentru The Atlantic, jurnalista Anne Applebaum notează că soții Georgescu nu pot fi încadrați la extrema-dreaptă, ci mai degrabă în rândul profeților unui Nou Obscurantism, care în loc de politică corectă și transparentă oferă soluții magice, o aură de spiritualitate, superstiție și cultivarea fricii.
Călin Georgescu este omul care și-a șocat compatrioții câștigând primul tur al alegerilor prezidențiale din România pe 24 noiembrie, deși abia fusese băgat în seamă de sondaje și își purtase campania electorală aproape exclusiv pe TikTok. Uneori punea pe fundal o melodie lină, melancolică de pian, implorând oamenii să „voteze cu sufletul”. Alteori, folosea subtitrări săltărețe, lumini stridente și muzică electronică, pe fondul cărora invoca o „renaștere națională” și denunța forțele secrete care le-ar fi pricinuit rău românilor.
Superstițiile înfrâng rațiunea
„Ordinul de a ne fi distruse locurile de muncă a venit din exterior”, afirma el într-un clip. În altul vorbea despre „mesaje subliminale” și controlul gândirii, în vreme ce pe ecran apărea imaginea unei mâini manipulând sforile unei marionete. În lunile de dinaintea alegerilor aceste clipuri au acumulat peste un milion de vizualizări.
Pe de altă parte, acest mistic New Age aparent blând l-a lăudat pe Ion Antonescu, dictatorul român din vremea războiului care a complotat cu Hitler și a fost condamnat la moarte pentru crime de război, inclusiv pentru rolul lui în Holocaustul românesc. I-a calificat drept eroi naționali pe Antonescu și pe conducătorul interbelic al Gărzii de Fier.
Concomitent, Georgescu laudă calitățile spirituale ale apei. „Noi nu știm ce este apa”, a spus el; „H2O nu înseamnă nimic”. De asemenea: „Apa are o memorie, iar noi îi distrugem sufletul prin poluare. Apa e vie și ne transmite mesaje, dar noi nu știm cum să le ascultăm”. El crede că băuturile carbogazoase conțin nanocipuri care „intră în tine ca în laptop”.
Un pericol pentru securitatea națională?
Ambii mai promovează și „pacea”, un obiectiv vag care pare să presupună în accepțiunea lor că România, vecină cu Ucraina și Moldova, ar trebui să nu mai ajute Ucraina să se apere de invadatorii ruși. „Războiul nu poate fi câștigat prin război. Războiul nu distruge numai fizic, distruge INIMI”, a scris Cristela Georgescu pe Instagram cu câteva săptămâni înainte de vot.
Merită menționat că, deși Călin Georgescu a pretins că nu a cheltuit absolut nimic pe campanie, guvernul român afirmă că cineva a plătit ilegal cu sute de mii de dolari utilizatori de TikTok pentru a-l promova pe Georgescu și că indivizi anonimi au coordonat activitatea a zeci de mii de conturi false care l-au susținut, inclusiv conturi care pretindeau că reprezintă instituții ale statului. În plus, hackeri suspectați a fi ruși au executat peste 85.000 de atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale a României.
Noul Obscurantism: O amenințare globală
„Atunci când am scris prima oară despre necesitatea unei noi terminologii politice, în 2017, mi-a fost dificil să propun niște termeni mai adecvați. Însă acum conturul unei mișcări politice populare a devenit deja mai clar, iar această mișcare nu are absolut nici o legătură cu stânga și dreapta, așa cum le cunoaștem noi”, notează Anne Applebaum în analiză.
Similitudini bizare apar pretutindeni. În Germania, atât politiciana de stânga Sahra Wagenknecht, cât și partidul de dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) promovează scepticismul față de vaccinuri și schimbarea climei, naționalismul etnic și sistarea sprijinului pentru Ucraina. Peste tot prin Europa Centrală fascinația pentru magia populară se asociază deopotrivă cu xenofobia de dreapta și păgânismul de stânga.
Noul Obscurantism a afectat deja cele mai înalte niveluri ale politicii americane. Străini și americani s-au străduit deopotrivă fără prea mult succes să explice ideologia pe care o reprezintă unele dintre primele propuneri ale lui Donald Trump pentru cabinetul său, și din motive întemeiate. Deși Trump a fost reales în calitate de republican, nu e nimic tradițional „republican” în propunerea lui Tulsi Gabbard drept directoare a serviciilor naționale de informații.
Concluzii
Fuziunea pseudo-spiritualității cu politica înseamnă pentru americani abaterea de la unele dintre cele mai profunde principii ale noastre: faptul că logica și rațiunea duc la o guvernare de calitate, că dezbaterea bazată pe realități duce la politici publice bune, că guvernarea prosperă la lumină, că ordinea politică rezidă în norme, legi și proceduri, și nu în carisma mistică.
Această elită internațională în curs de ascensiune creează, din contră, ceva foarte diferit: o societate în care superstiția înfrânge rațiunea și logica, în care transparența dispare și în care demersurile necurate ale liderilor politici sunt disimulate în spatele unui nor de absurdități și diversiuni.